luni, 25 ianuarie 2010

Prajitura cu albus

Photobucket


Photobucket

Inspirata de pe Laura's blog!Multumesc mult Laura.

Pt ca de sarbatori am facut foarte multi cozonaci si automat mi-au ramas o gramada de albusuri...cred ca aprox 10,am gasit aceasta reteta si mi-m zis ca s-o incerc.Cantitatile au fost puse cu aproximatie nu exact ca in reteta Laurei deoarece nu stiam cantitatea de albus exacta ,asadar:
Am avut aproximativ 10 albusuri pe care le-am batu spuma cu aproximativ 200 gr zahar dupa care am adaugat coaja de la o lamaie rasa fin +sucul de la ea si + inca putina coaja de lamaie pe care o aveam ratacita prin frigider,putin praf de copt si faina cam cat a intrat ...pt ca a iesit un aluat foarte dens,

Photobucket

am mai adaugat eu si putin praf de copt.Pt toping am folosit 100 gr prune uscate si 100 gr nuci taiate mai maruntel ,acest amestec a fost delicios si merge de minune cu gustul de lamaie al blatului!
Am copt la 180C pt 40 minute.

miercuri, 20 ianuarie 2010

TARTA TATAN

Anul trecut am mers cu niste prietene dragi mie la un restaurant cu specific frantuzesc unde am ramas cu toate foarte impresionate de felul in care era prezentata mancarea si binenteles de gust!Ca desert am avut fiecare dupa preferinta,eu am ales tarta de mere pt ca i-mi plac merele si dulciurile care provin din ele....a fost prima oara cand am mancat asa ceva si mi-am zis ca am sa incerc si eu sa o prepar cat de curand.uitandu-ma pe internet dupa o reteta anume desi stiam in mare parte cum se face am gasit fel si fel de retete,eu am facut un rezumat dupa care am trecut la treaba.


Photobucket






Photobucket


Am folosit 6 mere mari curatate de coaja si de cotor bagate imediat intr-o baie de apa rece cu sare iar dupa aceea le-am taiat feliute,nici prea ,prea ,nici foarte ,foare si le-am lasat in continuare in apa cu sare pt a nu oxida.
Photobucket
Am caramelizat 200 gr zahar dupa care am data cratita de pe foc si am adaugat putin cate putin untul .
Am scurs bine merele de apa si le-am aliniat in cratita.
Photobucket
Acoperand toate gaurelele
Photobucket

Si le-am lasat sa fiarbaaaaaaa,mult si bine ca ma plictisisem eu langa ele....aprox 1 ora si 30 minute(acum in functie si de mere ca sunt unele care se topesc imediat)
Am acoperit cratita cu o folie de aluminiu cu gaurele facute de mine pt a tine merele scufundate in lichid si am continuat fierberea.
Photobucket
si dupa ce m-am plictisit tare rau ,am transferat totul intr-o forma de tarta de sticla si am dat la cuptor incins in prealabi la 250 C pt 30 minute iar in ultimele 15 minute de coacere am scos foarma si am adaugat deasupra aluatul de pie in cazul meu(asta am avut in casa si asta am folosit)
Am lasat-o sa se raceasca peste noapte la frigider dupa acre am scos-o din forma si am servit-o cu inghetata de vanilie si multa dragoste.

marți, 19 ianuarie 2010

Premiul Prieteniei


Am primit acest premiu al Prieteniei din partea ElenaToma Bucataria Elenei caruia ii multumesc din tot sufletul pt faptul ca s-a gandit la mine.Si, cum este datina de al da mai departe,am sa-l daruiesc unor alte prietene in sinbol al prieteniei noastre.
Asadar il ofer cu draga inima lui :
Julia Salutari din Tokyo
Gabrielei bucataria gabrielei
Dragonici watashino omoide
CristinaK CristinaK Si tuturor ceorlalti care ma viziteaza!

miercuri, 13 ianuarie 2010

Sunshine award &Very beautiful blog award



Am primit aceste premii de la draguta de Gabriela(Bucataria Gabrielei)caruia ii multumesc din suflet.
Le daruiesc si eu la randul meu ,tuturor celor care ma viziteaza.....

marți, 12 ianuarie 2010

HAPPY BIRTHDAY




LA MULTI ANI EDWARD & LIFE& RCIPE!!!

Photobucket



Photobucket


Ieri 11 Ianuarie a fost ziua Fiului meu care a implinit frumoasa varsta de 8 Ani.

Iti dorim sa cresti mare sanatos si numai bucurii si realizari sa ai la tot pasul!
Sa nu uiti nici-o data cine esti si sa nu lasi pe nimeni sa-ti spuna ce sa faci(mai tarziu cand o sa fi mare ca acum trebuie sa asculti de parinti!)hihihi

Si pentru ca tot in luna Ianuarie Blogul meu LIFE &RECIPE implineste virsta de UN AN ,vreau sa sarbatoresc impreuna cu voi ,cei care ma vizitati .Asadar am sa va servesc pe toti cu o feliuta de tort virtuala dar din tot sufletul.
Photobucket

joi, 7 ianuarie 2010

Zoni soup

Photobucket
Zoni sop sau de multe ori O-zoni soup este o supa Japoneza care contine mochi (rice cakes)Aceasta supa este foarte puternic asociata cu Anul nou la Japonezi si este servita impreuna cu Osechi.Se spune ca O-zoni ar proveni de pe vremea Samurailor find pregatita pentru atunci cand purtau batalii si era preparata cu legume si mochi.
Zoni a fost servita ca o parte din full-course dinner(honzen ryouri)acesta fiind considerata foarte important menu pt Samurai.Supa este gatita in multe variatiuni dar in cele mai multe cazuri este preferata ca, clear soup(sumashii jiru)preparata din dashi stock si soy sos acest stil este preferat mai mult in partea de Est a Japoniei iar miso soup in partea de vest.Ca o regula intre cele doua parti E si V mochi in Est se taiat in forma de dreptunghi pe cand in partea de Vest este taiat in forma de cerc.In alte cateva arii au fost adaugate carne de pui sau tofu in locul mochi-ului,aceste tip de zoni este gasit pe unele insule sau in munti unde orezul nu creste in cantitati foarte mari.
Se mai poate adauga peste in locul puiului si frunze de legume cum ar fi spanacul sau mitsuba (mitsuba se aseamana foarte mult cu patrunjelul la aspect).

marți, 5 ianuarie 2010

Osechi Ryouri

Photobucket

Cumparate fiecare in parte ....eu nu am facut decat oul prajit si le-am ansamblat!

Al meu sotior cu toate ca este nascut si crescut in JP nu mananca mai nimic din mancarea traditionala Japoneza..asa ca acest Osechi este facut mai pe gustul nostru...la anu poate am sa ma incumet si am sa prepar mai multe in loc sa le cumpar!Oricum sper sa va incante privirile ...


Pentru Tamago -Yaki aveti evoie de 5 oua,putina sare,4 linguri de zahar,in varf de lingurita de hondashi si putin lapte.Se incnge o tigaie teflonata in care se adauga putin ulei,se pune din compozitia de ou(la fel ca a clatite) si se coace usor,se ruleaza de sus in jos dupa care se da ruada inapoi in partea de sus a tigaii.Se pune iar din compozitioa de ou,de data aceasta pornind de sub rulada in jos cand este coapta suficient foaia de ou se ruleaza peste cealalta si tot asa pana terminati toata compozitia de ou.
Photobucket


Photobucket

Osechi
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un exemplu de osechi-ryōriOsechi sau osechi-ryōri (御節料理 sau お節料理) sunt mâncăruri tradiţionale de Anul Nou japonez. Tradiţia a început în era Heian (794-1185). Osechi pot fi recunoscute uşor datorită cutiei speciale numită jūbako, care seamănă cu cutiile bentō.

Mâncărurile din care se compun osechi au fiecare o semnificaţie specială în legătură cu Anul Nou, prin asociaţie cu pronunţia lor. Unele exemple:

Daidai (橙), portocală japoneză amară. Daidai înseamnă "din generaţie în generaţie" (dar scris cu kanji diferite, 代々. Ca şi kazunoko de mai jos, simbolizează o dorinţă pentru copii pentru noul an.
Datemaki (伊達巻 sau 伊達巻き), omletă dulce rulată amestecată cu pastă de peşte sau creveţi tocaţi. Simbolizează dorinţa pentru multe zile de bun augur.
Kamaboko (蒲鉾), pastă de peşte coaptă. Culorile şi forma seamnănă cu soarele care răsare, simbolul Japoniei.
Kazunoko (数の子), icre de hering. Kazu înseamnă "număr" iar ko înseamnă "copil". Simbolizează dorinţa de a avea mulţi copii în anul nou.
Kobumaki (昆布), ruladă de kombu (un fel de iarbă de mare). Pronunţia este asociată cu yorokobu, care înseamnă "a fi fericit".
Kuro-mame (黒豆), fasole soia neagră. Mame înseamnă şi "sănătate," simbolizând dorinţa de a a fi sănătos în anul nou.
Tai (鯛), plătică roşie de mare. Tai este asociat cu cuvântul japonez medetai, care înseamnă „de bun augur”.
Tazukuri (田作り), sardine uscate fierte în sos de soia. Sensul literal este tazukuri is "făcător de orezărie", deoarece peştele a fost folosit mai de mult pentru fertilizarea câmpurilor de orez. Simbolizează o recoltă bogată.
Zōni (雑煮), o supă de găluşte de orz numite mochi în supă clară (în estul Japoniei) sau supă miso (în vestul Japoniei).
Ebi (エビ), creveţi la ţap fierţi cu sake şi sos soia.
Nishiki tamago (錦卵), ruladă de ouă; oul este separat înainte de fierbere, galbenul simbolizând aurul, iar albul simbolizând argintul.
Kurikinton (栗きんとん), piurè de cartofi dulci cu castane comestibile. Castanele sunt întotdeauna asociate cu bun augur.
[modifică] Istoria
Termenul osechi se referea originar la o-sechi, o perioadă semnificativă. Anul Nou era una din cinci as one festivaluri periodice (節句 sekku) la Curtea imperială din Kyoto. Acest obicei de a sărbători zile specifice a fost introdus în Japonia din China.

Mai demult, era interzisă folosirea vatrei sau gătirea în primele trei zile ale anului nou cu excepţia gătiriii supei zoni. Osechi se gătea la sfârşitul anului, şi se mânca în primele zile ale anului nou deoarece nu se strică uşor.

În primele variante, osechi era doar nimono, zarzavaturi fierte cu sos soia şi zahăr sau mirin (un fel de sake dulce). Astăzi osechi poate însemna orice mâncare pregătită pentru Anul Nou. În mod tradiţional se gătesc acasă, dar mai nou se pot cumpăra.

În ajunul Anului nou se mănâncă toshi-koshi soba (年越し蕎麦). Termenul înseamnă "tăiţei de hrişcă de trecere în anul nou." Simbolismul atribuit acestei mâncări este viaţă lungă ca tăiţeii.

luni, 4 ianuarie 2010

Easy roll cabbetts

Photobucket
Aveti nevoie de 12 ~ feliute de carne de porc faiate finut,varza tocata un sfert sa zic asa,ceapa verde 3-4 firicele,usturoi ras 1-2 catei.
Pt sos aveti nevoie de ;miso 1,5 Tbsp,soy sos 1,5Tbsp,sake 1Tbsp,ulei de susan 1tsp,zahar 1tsp,cochiugean(sos chinezesc)1 tsp.

Photobucket
Varza se spala si se taie marunt se pune intr-un vas se acopera cu lap(folie de plastic) si se da la microunde (600W) pt 3 minute.Dupa se ia folia si se lasa sa se raceasca.
Se prepara sosul prin amestecarea tururor ingredientelor si adaugandusturoiul pisat.
Se pun 4 feliute de carne petrecute ca in imaginea de mai sus si se ung cu sosul obtinut
,pe mijloc se pune putin din varza si se ruleaza.Asa procedati cu toata carnea!
Photobucket

Se incinge cuptorul la 180C si inainte de a pune sarmalele la cuptor se mai ung o data cu sos la suprafata.
Se coc pt 10 minute dupa care se mai ung o data cu sos,se continua coacerea pt inca 20 minute.Daca se coc prea rau la suprafata si credeti ca se ard ,acoperiti cu o folie de aluminiu.


Photobucket
Se orneaza cu varza ramasa si cateva frunze de ceapa verde...sau dupa preferinta fiecaruia!

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Vinete in sos de rosii

Photobucket

Foarte usor si foarte delicios!

Aveti nevoie de: 1 Vanata,300 gr rosii fara coaja,ceapa 1/2,un catel de usturoi ras sau taiat marunt (dupa preferinta fiecaruia)oregan ,sare ,piper, ulei de masine + ulei pt prajit vinetele.

Curatati vinetele de codite si de coaja si le taiati in 4 daca sunt mici sau in 8 daca sunt mai mari si tot asa.....va orientati voi!
Se incinge o tigae de teflon in care a fost adaugat in prealabil 2 linguri de ulei si se prajesc vinetele pe toate partile pana se rumenesc.Se scot pe un platou si se tin la cald.
Se toaca ceapa marunt si usturoiul si se adauga in tigaie unde ati pus deja 2-3 linguri de ulei de masline,se prajesc pana ceapa capata o culoare aurie .Se adauga rosiile si se fierbe la foc mediu pt 15 minute.Se condimenteaza cu sare si piper si cand au trecut cele 15 minute se adauga vinetele in sos si se mai fierb 5 minute dupa care oprim focul si lasam inca 3 minute tigaia acoperita cu un capac.Inainte de a servi se adauga oregano.

Eu am servit acest preparat alaturi de o pulpa de pui la cuptor.......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...