marți, 8 decembrie 2009

Oden

Photobucket
Odenul este un dish foarte renumit in Japonia.Este mult mai gustos daca este preparat din timp si lasat peste noapte.
Cateva sfaturi pt a avea o reusita de 100% la acest dish...
Toate se fierb separat si inainte de a servi se pun toate la un loc si se strecoara supa prin o sita si eventual un tifon.Continuati sa adaugati lichid in in timpul fierberi.
Fierbeti la foc mic,daca fierberea se face la foc mare supa v-a deveni tulbure .

Ingrediente:
300gr-Daikon radish
300gr-Cartofi(potatoes)
1 pachet de Yaki-dofu(grilled tofu)
1/2 -konnyaku(devil's tongue jelli)
2-oua
8 bucati kombu aproximativ 15 cm lungime
1 -chikuwa prajit( broiled fish-paste cake)
4-satsuma-age(deep-fried fish-paste cake)
8-age-boru(deep fried dumpling)
4 small ganmodoki(deep-fried tofu containing vegetables)

Pentru supa:12 cup dashi stock,1/3 cup sake,1,1/3 Tbsp sare(salt) ,3Tbsp light soy sauce.

Preparare:
Daikonul se curata de coaja si se taie felii de aprox 4 cm se taie fiecare felie pe margine de jur imprejur pt a elimina unghiul si a obtine o margine rotunda.Se cresteaza usoar cu cutitul pe mijloc in forma de cruce(ca o zgarietura)pe ambele parti pt a fierbe mai usor.
Se pune la fiert in apa cu putina sare si se fierbe pt 5 -7 minute pt a diminua din mirosul de ridichie.
Kombu:
Se ia fiecare in parte si se sterge cu un servet umed pe ambele parti apoi se pune in apa pana revine la forma initiala si este moale.Se face un nod la mijloc.

Satsuma-age,Age-boru si Ganmodoki
Acestea sunt ingrediente prajite(semipreparate) inainte si au un continut mai mare de grasime la suprafata .Acesta daca nu este indepartat vor oxida daca sunt lasate mult timp dupa ce sunt fierte.Pentrtu a nu se intampla acest lucru vor trebuio degresate inainte de a fi adaugate in supa.
Deci,se fierbe o cantitate mai mare de apa si se tparna peste ingredientele plasate dinnainte intro sita din banbu si se toarna apa incet peste ele.

Konyaku
Se pune intr-o oala si si se fierbe pt 5 minute dupa care se pune intr-un recipient cu apa rece +gheata si se lasa pana se raceste complect.se taie triunghiuri si se cresteaza la suprafata .

Cartofii:
Se curata de coaja si se fierb pe jumatate incet sa nu se farame!

Yaki-dofu,Yaki-chikuwa,si ouale:
Ouale se fierb pana devin foarte ferme dupa acre se curata de coaja.ceelalte ingrediente se taie pe jumatate sau in functie de marime in 4 sau 8 bucati.

Intr-o cratita de 21 cm se pune dashi stock se da intr-un clocot dupa care se adauga si celelalte condimente pt a prepara supa .
Intr-o alta cratita de aprox 24 cm se pune Daikonul,cartofii, konnyaku,yaki-dofu,konbu si ouale fierte tari.Se acopera totul cu supa obtinuta mai sus .Se da focul mic si se continua fierberea pana la 20 minute,se adauga ganmodoki si se continua fierberea inca 20 minute.
Se adauga chikuwa,satsuma-age,si age-boru la sfarsit,acestea din urma sunt gata deja ,nu trebuiesc decat incalzite ,nu trebuiesc fierte timp indelungat.....5 pana la 10 minute sunt suficient.
Pe urma adaugati toate acestea intr-o oala speciala de nabe (ca cea din imagine) si aranjatile frumos pt un aspect placut,la urma strecurati supa cum am mai spus si adaugati-o peste celelalte ingrediente in oala de lut.
Se serveste cald cu Un fel de mustar sa zic asa numit karashi este iute( aduce cu hreanul dar nu este)la culoare seamana perfect cu mustarul......dar gustul difera......v-am lamurit???Hihihi

Daca nu se mananca tot in ziua respectiva se poate servi a doua zi si este mult mai gustoasa.....precum sarmalele sa zic asa
Aceste ingrediente se mai pot gasi in super-marketuri gata facute doar trebuiesc degresate si adaugate in supa la timpul potrivit ....

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...