marți, 5 ianuarie 2010

Osechi Ryouri

Photobucket

Cumparate fiecare in parte ....eu nu am facut decat oul prajit si le-am ansamblat!

Al meu sotior cu toate ca este nascut si crescut in JP nu mananca mai nimic din mancarea traditionala Japoneza..asa ca acest Osechi este facut mai pe gustul nostru...la anu poate am sa ma incumet si am sa prepar mai multe in loc sa le cumpar!Oricum sper sa va incante privirile ...


Pentru Tamago -Yaki aveti evoie de 5 oua,putina sare,4 linguri de zahar,in varf de lingurita de hondashi si putin lapte.Se incnge o tigaie teflonata in care se adauga putin ulei,se pune din compozitia de ou(la fel ca a clatite) si se coace usor,se ruleaza de sus in jos dupa care se da ruada inapoi in partea de sus a tigaii.Se pune iar din compozitioa de ou,de data aceasta pornind de sub rulada in jos cand este coapta suficient foaia de ou se ruleaza peste cealalta si tot asa pana terminati toata compozitia de ou.
Photobucket


Photobucket

Osechi
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un exemplu de osechi-ryōriOsechi sau osechi-ryōri (御節料理 sau お節料理) sunt mâncăruri tradiţionale de Anul Nou japonez. Tradiţia a început în era Heian (794-1185). Osechi pot fi recunoscute uşor datorită cutiei speciale numită jūbako, care seamănă cu cutiile bentō.

Mâncărurile din care se compun osechi au fiecare o semnificaţie specială în legătură cu Anul Nou, prin asociaţie cu pronunţia lor. Unele exemple:

Daidai (橙), portocală japoneză amară. Daidai înseamnă "din generaţie în generaţie" (dar scris cu kanji diferite, 代々. Ca şi kazunoko de mai jos, simbolizează o dorinţă pentru copii pentru noul an.
Datemaki (伊達巻 sau 伊達巻き), omletă dulce rulată amestecată cu pastă de peşte sau creveţi tocaţi. Simbolizează dorinţa pentru multe zile de bun augur.
Kamaboko (蒲鉾), pastă de peşte coaptă. Culorile şi forma seamnănă cu soarele care răsare, simbolul Japoniei.
Kazunoko (数の子), icre de hering. Kazu înseamnă "număr" iar ko înseamnă "copil". Simbolizează dorinţa de a avea mulţi copii în anul nou.
Kobumaki (昆布), ruladă de kombu (un fel de iarbă de mare). Pronunţia este asociată cu yorokobu, care înseamnă "a fi fericit".
Kuro-mame (黒豆), fasole soia neagră. Mame înseamnă şi "sănătate," simbolizând dorinţa de a a fi sănătos în anul nou.
Tai (鯛), plătică roşie de mare. Tai este asociat cu cuvântul japonez medetai, care înseamnă „de bun augur”.
Tazukuri (田作り), sardine uscate fierte în sos de soia. Sensul literal este tazukuri is "făcător de orezărie", deoarece peştele a fost folosit mai de mult pentru fertilizarea câmpurilor de orez. Simbolizează o recoltă bogată.
Zōni (雑煮), o supă de găluşte de orz numite mochi în supă clară (în estul Japoniei) sau supă miso (în vestul Japoniei).
Ebi (エビ), creveţi la ţap fierţi cu sake şi sos soia.
Nishiki tamago (錦卵), ruladă de ouă; oul este separat înainte de fierbere, galbenul simbolizând aurul, iar albul simbolizând argintul.
Kurikinton (栗きんとん), piurè de cartofi dulci cu castane comestibile. Castanele sunt întotdeauna asociate cu bun augur.
[modifică] Istoria
Termenul osechi se referea originar la o-sechi, o perioadă semnificativă. Anul Nou era una din cinci as one festivaluri periodice (節句 sekku) la Curtea imperială din Kyoto. Acest obicei de a sărbători zile specifice a fost introdus în Japonia din China.

Mai demult, era interzisă folosirea vatrei sau gătirea în primele trei zile ale anului nou cu excepţia gătiriii supei zoni. Osechi se gătea la sfârşitul anului, şi se mânca în primele zile ale anului nou deoarece nu se strică uşor.

În primele variante, osechi era doar nimono, zarzavaturi fierte cu sos soia şi zahăr sau mirin (un fel de sake dulce). Astăzi osechi poate însemna orice mâncare pregătită pentru Anul Nou. În mod tradiţional se gătesc acasă, dar mai nou se pot cumpăra.

În ajunul Anului nou se mănâncă toshi-koshi soba (年越し蕎麦). Termenul înseamnă "tăiţei de hrişcă de trecere în anul nou." Simbolismul atribuit acestei mâncări este viaţă lungă ca tăiţeii.

2 comentarii:

Nina spunea...

Hello beautiful, nu am rabdare sa citesc tot ce ai scris dar am admirat toate pozele si mi-au placut mult. Bravo, bravo! Te pup!

Blueeyes spunea...

Multumesc Nina pt vizita si te mai astept.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...