sâmbătă, 18 septembrie 2010

Salata de Goya (Nigauri) cu ton si moyashi

Photobucket

Goya este un fruct tropical si sud tropical in acelasi tip.

Face parte din familia curcubitaceelor si are un gust amar poate cel mai amar dintre fructe sau legumele care le stim noi .Arata precum un castravete mai gros decat cel obisnuit iar suprafata lui arata ca o roata zimtata.

Nu se cunoaste zona de provenienta exacta a acestei specii de castravete ci doar ca ar fii foarte mult cultivat in India ,Sudul Asiei,China si Africa.

Aici in Japonia este foarte mult cultivat in Insula Okinawa situata in partea de sud a Japoniei.

Se spune ca cetateni din Okinawa ar trai mai mult. Foarte multi ditre ei ajungand la varsta de 100 de ani si totul datorita acestui castravete spun ei.

Prima oara cand am gatit asa ceva a fost acum catva ani cand am gasit o reteta de goya umplut cu carne de porc.L-am preparat dar cred ca l-am fiert prea mult si a iesit ceva mai amar decat pelinul.

Reteta asta o am de la o prietena de-a mea Japoneza,caruia ii multumesc mult pe aceasta cale.Usor de preparat si foarte gustoasa.

Poate gasiti si voi prin Market si vreti sa incercati.


Aveti nevoie de un Goya,Moyashi(obtional) o conserva de ton,sucul de la o jumatate de lamaie,sare si piper dupa gust.


Taiati Goya in doua si il curatati bine de samburi cu ajutorul unei linguri.Se taie solzisori si se sareaza.Ferecati putin intre degete (nu sa-i sfaramati) dupa care ii lasati asa pt 10 minute.

Moyashi daca puneti ii fierbeti 1-2 minute in apa cu sare dupa care imediat treceti prin apa rece si lasati la scurs.

Cand au trecut cele 10 minute luati Goya si il oparitipt 30-50 secunde,nu mai mult ca se amareste!Dupa care il treceti si pe el prin apa rece si il lasati la scurs.

Amestecati Goya cu moyashi,sarati si piperati dupa care scurgeti uleiul din conserva de ton si puneti pestele peste legume.Stoarceti sucul de la 1/2 lamaie si amestecti bine.

5 comentarii:

pansy spunea...

tare exotice mi se par deocamdata retetele japoneze.n-am fost niciodata la o carciuma japoneza,sa-i inteleg oarecum spiritul ca sa zic asa.in afara de sushi oarecare,n-am mancat altcevasi in afara de terryaki sos si algele ptr sushi nu am gasit altceva pe aici.

Blueeyes spunea...

Asa este par afi exotice dupa imagini dar difera foarte tare.
Eu de fel aleg ce-mi place mie mai mult din bucataria Jp ,pt ca nici eu nici al meu sot(desi jp get-beget)nu mananca mincare traditional Japoneza.Tin minte ca am fost o data la un hotel si aveam un intreg menu de la aperitiv pana la desert in fata si nici macar nu stiam de unde sa incepem sa mancam.Unele care trebuiau prajite le-am mancat crude si invers,in final ne-am luat talpasita si am mers si am mancat Ramen(Japanis Noodle)
Cer este ca mancarea Jp se prepara foarte rapid,nu trebuie sa stai in bucatarie o zi intreaga sa prepari cina.In aprox 1 ora le faci pe toate.
Ei folosesc in majoritate pt a da gust mancarurilor Soy sos,sake,si mirin aceste din urma fiind putin dulce.
Acum am incercat sa fac niste retete putin mai sanatoase fara exces de ulei .

pansy spunea...

mririnul cu ce fel de vin l-am putea inlocui de pe la noi?

Blueeyes spunea...

Cred ca ar merge inlocuit cu un vin alb demi si slab ca cel de vara.Insa daca-midai adresa ta,mi-ar face mare placere sa-ti trimit aceste ingrediente.O zi buna.

pansy spunea...

m-ai coplesit blueeyes!tare mai esti draguta ! am sa-ti trimit adresa si te rog sa-mi spui daca ai tu nevoie de ceva de aici din romania sa-ti trimit,pupu-te !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...